Poprzedni
Następny

Zaplanuj wymarzony wypoczynek

Pszczoły i apiterapia

Od 30 lat hodujemy pszczoły. Produkowany przez nie aromatyczny miód daje wymierne efekty dla zdrowia.

 Składa się z cukrów prostych (fruktozy i glukozy), ale najważniejsze są pozostałe składniki, czyli potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor, molibden, mangan i kobalt. Do tego dochodzą witaminy – głównie C, z grupy B, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy. To wszystko sprawia, że miód działa m.in. oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia organizm oraz chroni układ oddechowy przed przeziębieniami, czy schorzeniami gardła i zapaleniem zatok. Wspiera także pracę serca i jest pomocny m.in. w leczeniu choroby wieńcowej oraz miażdżycy. Miód leczy też wrzody żołądka i dwunastnicy. Pomaga przy zapaleniu jelit, chorobach wątroby oraz działa przeciwbiegunkowo. Równocześnie zwalcza zaparcia i usprawnia procesy trawienne. Na tym jednak nie koniec. Miód jest zalecany osobom, które cierpią na choroby układu moczowego, w tym m.in. zapalenie nerek lub pęcherza moczowego. Ponadto warto go jeść w przypadku bezsenności i nerwowości, ponieważ miód działa uspokajająco.

I tak:

Miód rzepakowy 

ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. To dlatego posiada on m.in. właściwości regeneracyjne i zalecany jest podczas rekonwalescencji lub po długim wysiłku. Wspiera również oczyszczanie organizmu. Pozwala uniknąć chorób układu krążenia, wzmacnia serce i hamuje rozwój miażdżycy. Miód rzepakowy działa też zewnętrznie. Dzięki niemu można uniknąć pęcherzy, zakażeń i blizn po oparzeniach.

Miód wielokwiatowy 

jest najbardziej dostępny, a przez to najczęściej wybierany. Miód wielokwiatowy przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Leczy przeziębienia oraz hamuje rozwój bakterii. Zaś zawarte w miodzie cukry proste to dobre źródło energii dla pracy serca.

Miód spadziowy 

W zależności od rodzaju drzew różne są właściwości miodu spadziowego. Miód ze spadzi drzew liściastych dobrze wpływa na pracę nerek, wątroby i układu moczowego. Natomiast miód ze spadzi iglastej niezawodny jest m.in. w łagodzeniu dolegliwości dolnych dróg oddechowych i układu pokarmowego oraz w chorobach układu krążenia

Miód lipowy 

jest polecany szczególnie w przypadku infekcji dróg oddechowych. Zwalcza przeziębienie, kaszel oraz zalegającą wydzielinę. Dobrze wpływa także na układ nerwowy. Uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Miód lipowy jest bogatym źródłem energii, więc warto go mieć pod ręką, kiedy jesteśmy osłabieni lub przemęczeni.

Miód akacjowy 

jest płynny i słodki, dlatego często używamy go zamiast cukru. Miód akacjowy zawiera sporo węglowodanów, które są łatwo przyswajane. Dlatego warto go jeść, gdy organizm jest przemęczony, dla wzmocnienia odporności i w trakcie przeziębienia. Działa również łagodząco przy dolegliwościach żołądkowych oraz ze strony układu moczowego.

Twoje marzenia pragną odpoczynku

Skip to content